Banke u BiH izgubile 39,5 miliona eura

Bez autora
Nov 28 2010

Bankarski sektor Bosne i Hercegovine na kraju trećeg kvartala je iskazao ukupan gubitak od 77,2 miliona konvertibilnih maraka (39,5 miliona eura). To je za 13 miliona KM (6,6 miliona eura) veći minus od polugodišnjeg. Inače, 30 komercijalnih banaka u BiH je u periodu od jula do septembra povećalo rashode za čak 50 posto, na 1,27 milijardi KM (649 miliona eura), u odnosu na prvo polugodište. Iznos ukupnih gubitaka uglavnom je posljedica velikih minusa nekoliko banaka iz Federacije BiH. Finansijski analitičari ukazuju da gubitak sektora prvenstveno "vuče" mostarska Hypo Alpe Adria banka, koja je u prvih šest mjeseci 2010. bila u dubiozi od 78,6 miliona KM (40 miliona eura). Stručnjaci napominju da je zajedno sa svjetskom finansijskom krizom prošlo razdoblje u kojem je bankarski sektor BiH bilježio visoke profite i sada su, zbog sve teže naplate kredita, primorani da pojačaju aktivnosti upravljanja rizicima.

Banke u BiH izgubile 39,5 miliona euraBankarski sektor Bosne i Hercegovine na kraju trećeg kvartala je iskazao ukupan gubitak od 77,2 miliona konvertibilnih maraka (39,5 miliona eura).

To je za 13 miliona KM (6,6 miliona eura) veći minus od polugodišnjeg.

Inače, 30 komercijalnih banaka u BiH je u periodu od jula do septembra povećalo rashode za čak 50 posto, na 1,27 milijardi KM (649 miliona eura), u odnosu na prvo polugodište.

Iznos ukupnih gubitaka uglavnom je posljedica velikih minusa nekoliko banaka iz Federacije BiH.

Finansijski analitičari ukazuju da gubitak sektora prvenstveno "vuče" mostarska Hypo Alpe Adria banka, koja je u prvih šest mjeseci 2010. bila u dubiozi od 78,6 miliona KM (40 miliona eura).

Stručnjaci napominju da je zajedno sa svjetskom finansijskom krizom prošlo razdoblje u kojem je bankarski sektor BiH bilježio visoke profite i sada su, zbog sve teže naplate kredita, primorani da pojačaju aktivnosti upravljanja rizicima.

Rast loših kredita veliki je problem, ali on pokazuje sposobnost banaka da mogu da izdrže i neuredna vraćanja kredita. Nažalost, ne očekuje se brzi oporavak ni u idućoj godini.

Negativni trendovi u bankarskom sektoru BiH primetni su i kroz pad ukupne aktive u prva tri tromesečja 2010. za 196 miliona KM na 20,4 milijarde KM, i depozita koji su smanjeni za tri posto, odnosno s 15,3 milijarde na 15,17 milijarde KM. Novčana sredstva banaka su u odnosu na kraj prošle godine pala sa 6,2 milijarde na 5,6 milijardi KM, prenosi B92.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik